Produktfiltre

Logo
0 ut av 5

Molta

Ekstern hjemmeside

Syltetøy og honning

ROLVSØY 71°N

Langt mot nord på 71° bor det en liten familie som lever av moltebær og arktiske råvarer. De bor på ei øy nordvest i Finnmark, i den delen av Norge hvor nordlyset flammer over himmelen vinterstid og hvor sommeren gir lys, døgnet rundt, der det mektige storhavet møter den langstrakte norskekysten og nordvest kulingen ofte kaster regn og brottsjøer mot land. Dette er hjemstedet til familiebedriften Molta.

ROLVSØYA

Molta AS er lokalisert i Tufjorden på Rolvsøyas vestside. Alle råvarer er plukket på Rolvsøya eller omliggende øyer i Måsøy kommune, lengst nord-vest i Finnmark, så langt nord som man kan komme i Europa. På 71° nord!

Rolvsøya har i årtusen vært en utpost mot storhavet, med sine lave fjell og små vindskeive busker. Her har gress, lyng og blomster fått vokse fritt, upåvirket av menneskenes ønske om å legge landet under seg. Alt som vokser og gror har tilpasset seg de utfordrende livsbetingelsene, og gjennom flere årtusen har landskapet vært i utvikling og blitt dekket med veltilpassede vekster og et mangfold av urter. Her lever stedsegne moltebærplanter som hvert år frembringer fine rød-oransje kystmolter, sødmefylte smaksopplevelser for den som vet hvor delikatessen er å finne på øya.

Øyboerne har god kjennskap til hver bukt og fjelltopp, og de vet hvordan naturens rytme hvert år vil frembringe smaksbomber. De vet tidspunktet når bærene er modne og plukkeklare på de ulike stedene på øya. Hemmeligheter som har blitt fortalt fra mor til datter, som hemmelige moltesteder, kun kjent for øyboerne.

MOLTER ER NORD-NORGES DELIKATESSE!

Molter er utmerket å anvende til desserter, syltetøy, fruktgrøt og likør. Bæret egner seg til å spise fersk og som tillaget grøt. Molter inneholder unike naturlige stoffer som mineraler og vitaminer – særlig mye vitamin C. I tillegg inneholder bærene benzosyre som gjør at molte har en utrolig selvkonserverende evne, som gir lang holdbarhet uten særskilt behandling, uavhengig av kunstig tilsetningsstoffer. Flere av stoffene i molte regnes som gode antioksidanter, og man antar at det kan være med på å beskytte mot frie radikaler.

BIRØKTING I ARKTIS

Moltas lille familie er verdens nordligste birøktere og har siden begynnelsen av 2000-tallet drevet med røkting av bier. De har flere bikuber rundt om på Rolvsøya som de steller godt med året rundt. Familien har siden 1700-tallet vært bosatt på øya, og de er stolte formidlere av kunnskap om livet her ved Nordishavet.

Det er ikke en enkel jobb å produsere honning på 71° nord. Det er ikke garantert at Kong Vinter lar alle bikubene overlever vinteren, eller at nord-vest regnet lar det bli en blomsterrik forsommer hvert år. Klimaforholdene starter buskenes første bladsprett om våren, og avgjør når det er mulig for biene å skaffe seg årets første levebrød ved å sanke inn pollen fra seljebusker og bekkeblomster. I juni kan biene så hente den unike nektar fra molteblomster, og gjennom sommeren lever biene i et samspill med humler og andre insekter, hvor de alle flyr fra blomst til blomst for å samle nektar.

KJÆRLIG OMTANKE FRA EN LITEN FAMILIEBEDRIFT

Moltas lille familie er mennesker som elsker livet i nord. Barnas oppvekst, omgitt av en naken, men likevel frodig arktisk natur, har gitt denne familien en interesse for å utvikle nye produkter med naturens egne råvarer. Naturdrops laget av egenprodusert honning gir en forfriskende smaksopplevelse uten sidestykke. De har også utviklet naturlige gele og natulige,økologiske purer basert på løvetann og geitrams. Deilig sirup eller syltetøy av fjellkvann- og blomster er nisjeprodukter som kjennere verdsetter. Alle produktene er laget av planter som øyboerne selv har sanket og tillaget uten bruk av kunstige tilsetningsstoffer i produksjonen.

Denne kjærligheten til ekte råvarer, og ønske om å lage naturlige produkter, har gitt Molta AS retten til å benytte betegnelsen ”Spesialitetsmerke” fra Matmerk for Kystmolte produktene. Spesialitet merket er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på lokale råvarer av beste sort, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk.

Slide
Logo Made in Norway
FOR BEDRIFTER
OM NORWEGIAN MADE

For samarbeid og andre henvendelser, kontakt oss gjerne her.

For kontaktinformasjon til våre produsenter, se PRODUSENTER.
PERSONVERN

Shopping cart0
Du har ikke bestilt noe ennå!
Continue shopping